Kennisbank Familierecht Algemeen Gevolgen van partnergeweld voor de…

Gevolgen van partnergeweld voor de Familierechtbank

gevolgen van partnergeweld voor de familierechtbank

Partnergeweld is een ernstig maatschappelijk probleem dat helaas vaak voorkomt. In de context van familiezaken kan het verregaande gevolgen hebben, vooral wanneer het onderwerp aan bod komt in een procedure voor de Familierechtbank. In deze blogpost bekijken we hoe partnergeweld de procedure bij de Familierechtbank beïnvloedt.

 

Wat is partnergeweld?

Partnergeweld omvat elk fysiek, psychologisch, seksueel of economisch geweld binnen een relatie, zowel binnen als buiten een huwelijk of samenwoningsverband. Het Belgische strafrecht beschouwt partnergeweld als een misdrijf, en er zijn specifieke bepalingen om slachtoffers te beschermen.

 

De Familierechtbank en haar bevoegdheden

De Familierechtbank is verantwoordelijk voor zaken die betrekking hebben op familiale aangelegenheden, zoals echtscheidingen, de verblijfsregeling van kinderen, onderhoudsbijdrage, en het ouderlijk gezag. Wanneer er sprake is van partnergeweld, kan dit een grote impact hebben op de beslissingen van de rechter.

 

Hoe beïnvloedt partnergeweld de procedure voor de Familierechtbank?

1. Veiligheidsmaatregelen en voorlopige beslissingen

Wanneer een slachtoffer van partnergeweld een procedure start of betrokken is bij een procedure, kan de Familierechtbank veiligheidsmaatregelen treffen. Dit kan onder meer betekenen dat een verblijfsregeling tijdelijk wordt opgeschort om het slachtoffer en de kinderen te beschermen. Ook kan men een neutrale bezoekruimte aanstellen, waarbij ouders niet met elkaar in contact hoeven te komen. Er is dan tevens toezicht op de contacten met de kinderen.

2. Invloed op de verblijfsregeling van kinderen

Partnergeweld heeft een directe invloed op de verblijfsregeling van kinderen. De Familierechtbank houdt rekening met het feit dat kinderen die getuige zijn van geweld of er zelf slachtoffer van zijn, ernstige psychologische schade kunnen oplopen. In dergelijke gevallen zal de rechtbank eerder geneigd zijn om de dader beperkte of zelfs geen omgangsrechten te geven, zeker als er een gevaar is voor de veiligheid en het welzijn van de kinderen.

3. Beoordeling van ouderlijk gezag

Bij partnergeweld wordt ook het ouderlijk gezag grondig herbekeken. Hoewel beide ouders in principe gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefenen, kan de Familierechtbank beslissen om dit gezag in te perken of aan één ouder toe te wijzen als de andere ouder zich schuldig heeft gemaakt aan geweld. Dit is vooral het geval wanneer er een duidelijk risico bestaat voor de veiligheid van de kinderen of de andere ouder.

4. Financiële gevolgen

Partnergeweld kan ook financiële gevolgen hebben in de procedure. Men zal namelijk nooit een persoonlijk onderhoudsgeld opleggen ten nadele van het slachtoffer van partnergeweld.

Ook als er discussie is over het afzonderlijk verblijf in de gezinswoning, zal het slachtoffer van partnergeweld hier voorrang krijgen.

5. Bewijs van partnergeweld in de procedure

Het is belangrijk dat partnergeweld correct wordt gedocumenteerd en bewezen tijdens de procedure voor de Familierechtbank. Bewijzen zoals medische verslagen, getuigenverklaringen, politierapporten en andere documenten kunnen doorslaggevend zijn om de impact van het geweld op de beslissing van de rechter aan te tonen.

 

Beschermingsmaatregelen voor slachtoffers van partnergeweld

De Belgische wetgeving voorziet in verschillende beschermingsmaatregelen voor slachtoffers van partnergeweld. Er bestaat de mogelijkheid dat een tijdelijk huisverbod en contactverbod wordt opgelegd ten aanzien van de dader van het partnergeweld. Zie hiervoor de blogpost: https://advo-recht.be/kennisbank/familierecht/algemeen-familierecht/tijdelijk-huisverbod-bij-familiaal-geweld/.

Ook zijn er mogelijkheden om een afzonderlijk verblijf in de gemeenschappelijke woning te verkrijgen, zelfs als de woning op naam van de dader staat.

 

Conclusie

Partnergeweld heeft een ingrijpende impact op procedures voor de Familierechtbank. De rechter moet rekening houden met het geweld en de veiligheid van alle betrokkenen, vooral kinderen. Daarom is het essentieel dat slachtoffers van partnergeweld de nodige stappen ondernemen om hun situatie te documenteren en de rechtbank te informeren over het geweld. Er bestaan tal van mogelijkheden om slachtoffers te beschermen en ervoor te zorgen dat beslissingen in het belang van de betrokken partijen worden genomen.

Heb je te maken met partnergeweld en wil je weten wat je rechten zijn in een procedure voor de Familierechtbank? Aarzel niet om juridisch advies in te winnen bij één van onze gespecialiseerde advocaten.

Op zoek naar een advocaat familierecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK