Kennisbank Familierecht Algemeen Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld

Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld

kindermishandeling en intrafamiliaal geweld

Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld zijn ernstige maatschappelijke problemen die diepgaande gevolgen hebben voor slachtoffers en vooral voor kinderen. Het Belgische rechtssysteem heeft diverse maatregelen en wetten geïmplementeerd om slachtoffers te beschermen en daders te vervolgen. In deze blogpost bespreken we hoe het Belgische rechtssysteem omgaat met kindermishandeling en intrafamiliaal geweld, de beschikbare hulp en bescherming voor slachtoffers, en de rol van verschillende instanties in het bestrijden van deze misdrijven.

 

Wat is kindermishandeling en intrafamiliaal geweld?

Kindermishandeling omvat fysiek, emotioneel en seksueel misbruik, evenals verwaarlozing van kinderen. Dit kan variëren van fysieke verwondingen tot psychische schade veroorzaakt door langdurige verwaarlozing of mishandeling.

Intrafamiliaal geweld verwijst naar fysiek, emotioneel, seksueel of economisch geweld tussen partners of familieleden. Dit kan zich voordoen tussen echtgenoten, samenwonende partners, of zelfs tussen ouders en kinderen.

 

Juridische maatregelen

Er bestaan verschillende wetten en juridische maatregelen om kindermishandeling en intrafamiliaal geweld aan te pakken:

1. Strafrecht: Feiten van kindermishandeling en intrafamiliaal geweld zijn strafbaar volgens het Belgische Strafwetboek. Daders kunnen worden vervolgd en gestraft met gevangenisstraffen en boetes. Het Openbaar Ministerie kan ambtshalve optreden, wat betekent dat ze een zaak kunnen vervolgen zelfs zonder een formele klacht van het slachtoffer.

2. Beschermingsmaatregelen: Slachtoffers van intrafamiliaal geweld kunnen via de rechtbank een beschermingsbevel aanvragen, zoals het tijdelijk huisverbod. Dit tijdelijk huisverbod verbiedt de dader om contact op te nemen of in de buurt van het slachtoffer te komen. Deze maatregelen kunnen snel worden opgelegd om onmiddellijke bescherming te bieden. Voor meer informatie over het tijdelijk huisverbod, lees volgende blogpost: https://advo-recht.be/kennisbank/familierecht/algemeen-familierecht/tijdelijk-huisverbod-bij-familiaal-geweld/

3. Jeugdbescherming: De Jeugdrechtbank speelt een cruciale rol bij de bescherming van kinderen. Bij vermoeden van kindermishandeling kan de rechtbank beslissen om het kind uit de thuissituatie te plaatsen en onder te brengen bij een pleeggezin of instelling. De rechtbank kan ook hulpverlening opleggen aan de ouders. Voor meer informatie over de omvang van jeugdrechtelijke beschermingsmaatregelen, lees volgende blogpost: https://advo-recht.be/kennisbank/jeugdrecht/algemeen-jeugdrecht/verontrustende-opvoedingssituaties/

 

Hulpverlening en ondersteuning

Er zijn talrijke organisaties en instanties die slachtoffers van kindermishandeling en intrafamiliaal geweld ondersteunen:

1. CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk): Biedt hulp aan slachtoffers van intrafamiliaal geweld door middel van opvang, begeleiding en juridische ondersteuning.

2. Vertrouwenscentra Kindermishandeling: Deze centra bieden gespecialiseerde hulp aan mishandelde kinderen en hun families. Ze bieden crisisinterventie, therapeutische ondersteuning en werken samen met andere diensten om de veiligheid van het kind te waarborgen.

3. Tele-onthaal: Een hulplijn waar slachtoffers anoniem kunnen praten over hun ervaringen en advies kunnen krijgen over de beschikbare hulp en stappen die ze kunnen ondernemen.

 

Ben je het slachtoffer van kindermishandeling en intrafamiliaal geweld of ken je iemand die het slachtoffer is van zulke feiten?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met bovenstaande hulpverleningsinstanties. Het is tevens belangrijk om contact op te nemen met een advocaat om uw rechten en veiligheid ook juridisch te laten waarborgen.

Bij Advo-recht.be worden wij helaas vaak geconfronteerd met dergelijke zaken. Wij hebben dus de nodige expertise en kennis van zaken om u hierin met raad en daad bij te staan.

Op zoek naar een advocaat familierecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK