Kennisbank Algemeen Advocatuur Algemeen 5 Aandachtspunten voor de zoektocht…

5 Aandachtspunten voor de zoektocht naar de juiste advocaat

advocaat

Bij een juridisch probleem laat u zich best bijstaan of adviseren door een advocaat. Een goede advocaat kan een groot verschil maken in uw dossier. Als u op zoek bent naar een advocaat, houdt u best rekening met volgende 5 aandachtspunten.

 

1. Expertise in de materie

Het recht bevat verschillende juridische materies. Het is van belang dat u zich laat bijstaan door een advocaat die gespecialiseerd is in het rechtsdomein van uw juridisch probleem. Voor een strafzaak (zowel dader als slachtoffer) gaat u best op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in het strafrecht. Voor een echtscheiding raadpleegt u dan weer best een advocaat gespecialiseerd in het familierecht. Bij een huurzaak is het raadzaam om op zoek te gaan naar een advocaat gespecialiseerd in het huurrecht. Minderjarigen laten zich bijstaan door een jeugdadvocaat.

Op de website van een advocaat kan men vaak nagaan in welke materie een advocaat gespecialiseerd is. Als u twijfelt kan u uiteraard telefonisch verder navraag doen. Ook op de website advocaat.be kan u per thema kiezen.

 

2. Locatie

Ook de locatie van een advocaat kan van belang zijn. Een advocaat is namelijk meestal goed gekend met de rechtspraak en de gebruiken van de omliggende rechtsgebieden. Hoewel het recht uiteraard overal hetzelfde is, kan het toch zijn dat er tussen verschillende rechtbank onderling een andere manier van aanpak is. Een advocaat die vaak op deze rechtbank komt, is hier uiteraard goed mee gekend en kan u dan ook beter gericht adviseren en bijstaan.

Ook financieel speelt de locatie een rol. Een advocaat zal namelijk vaak een kilometervergoeding aanrekenen bij zijn verplaatsingen. Ook kan deze verplaatsing worden meegerekend in de tijd die een advocaat aan het dossier spendeert.

Via de website advocaat.be kan u sorteren op locatie.

 

3. Pro Deo of betalend?

Aangezien de kostprijs van een advocaat doorgaans niet goedkoop is, is het ook van belang om voor uzelf na te gaan of u in aanmerking komt voor pro Deo-bijstand. Personen met minder financiële middelen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Belangrijk om te weten is dat niet elke advocaat pro Deo werkt. Vooraleer u een afspraak met een advocaat inboekt, is het raadzaam om te informeren of deze advocaat ook in het kader van de pro Deo-bijstand werkt.

Het is uiteraard ook belangrijk om u door een advocaat te laten informeren over de mogelijke kostprijs. Hoewel het doorgaans moeilijk is om de prestaties op voorhand te begroten (aan de hand van het aantal zittingen of procedures, al dan niet betwisting…), kan een advocaat meestal wel een indicatie geven over de globale kostprijs.

Advocaten zijn tevens verplicht om u te informeren over de manier waarop zij hun ereloon begroten, zoals bv. het gehanteerde uurtarief, kantoor- en dossierkosten, administratiekosten…

 

4. Reviews

Om de kwaliteiten en manier van aanpak van een advocaat na te gaan, is het ook verstandig om de reviews na te kijken over deze advocaat (bv. via Google Reviews). In deze reviews vertellen andere cliënten over hun ervaring met deze advocaat en krijg je een beter inzicht in de manier van werken van deze advocaat. Op basis hiervan kan je de inschatting maken of deze advocaat een goede match zou zijn in uw dossier.

 

5. Manier van aanpak

Niet elke advocaat werkt op dezelfde manier. Het is van belang om een advocaat te vinden die aansluit bij uw eigen visie op de zaak. Als u de zaak graag op minnelijke wijze wenst af te sluiten, kiest u best voor een advocaat die daarop gericht is.

Sommige advocaten zijn ook meer empathisch dan andere, wat uiteraard niets zegt over de juridische deskundigheid van een advocaat. Bij een emotioneel geladen dossier kan u vaak meer nood hebben aan een advocaat die ook een luisterend oor kan bieden, dan een puur juridisch-technische aanpak.

 

 

Op zoek naar een advocaat algemeen advocatuur?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK