Kennisbank Familierecht Algemeen Advocaat echtscheiding Antwerpen

Advocaat echtscheiding Antwerpen

advocaat echtscheiding

Als u op zoek bent naar een advocaat echtscheiding, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in echtscheidingszaken en kunnen u op een professionele en deskundige manier begeleiden tijdens deze vaak moeilijke periode in uw leven. Ons kantoor beschikt over jarenlange ervaring en kennis op het gebied van echtscheidingsrecht. Of het nu gaat om een scheiding met wederzijds goedvinden of een complexe echtscheidingsprocedure, wij staan u graag bij.

 

Onze werkwijze

Wij begrijpen dat een echtscheiding een ingrijpende gebeurtenis is die veel emoties met zich meebrengt. Daarom vinden wij het belangrijk om u persoonlijk te begeleiden en een luisterend oor te bieden. Wij streven altijd naar een oplossing die het beste past bij uw situatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we in overleg gaan met de tegenpartij om tot een minnelijke regeling te komen, maar als het nodig is, schromen wij niet om voor uw belangen op te komen in de rechtszaal.

 

Onze expertise

Een echtscheiding kan gepaard gaan met veel juridische vraagstukken en complexe procedures. Ons kantoor beschikt over de benodigde kennis en ervaring om u hierin bij te staan. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld adviseren over alimentatie, de verdeling van gemeenschappelijke goederen en eventuele omgangsregelingen met de kinderen. Daarnaast kunnen wij u ook bijstaan bij bijvoorbeeld de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden of het opstellen van een ouderschapsplan.

 

Een advocaat echtscheiding?

Ik wil scheiden, maar waar moet ik beginnen? Een eerste stap is een afspraak bij een advocaat. Deze zal in de eerste plaats algemeen advies verlenen. Zo kunnen de verschillende manieren om uit de echt te scheiden worden overlopen, alsook de voor- en nadelen. Zo heb je de echtscheiding onderlinge toestemming (EOT) of een echtscheiding onherstelbare ontwrichting (EOO).

Eens de echtscheidingsprocedure werd gekozen zal de advocaat deze verder uitwerken. Ofwel worden de nodige ontwerp documenten voor de EOT opgesteld, dan wel wordt de echtscheiding ingeleid voor de Familierechtbank via een dagvaarding.

Wanneer vervolgens de echtscheiding werd uitgesproken door de Familierechtbank zal de advocaat ook de nodige communicatie met de gerechtsdeurwaarder voeren, opdat de echtscheiding in een volgend stadium ook officieel wordt overgenomen in het bevolkingsregister.

Los van de echtscheiding op zich, ook wel de echtscheiding de plano genoemd, zal de advocaat bijstand verlenen bij de procedure omtrent de kinderen, of de latere vereffening en verdeling van het huwelijksvermogen bij de notaris.

 

Wat kost een echtscheiding?

Een belangrijke vraag bij de echtscheiding is de kostprijs. Hoewel transparantie zeer belangrijk is in de advocatuur, is het vaak niet eenvoudig om op voorhand een totale kostprijs te plakken op een echtscheiding.

Immers is het verloop van de procedure afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • De procedure EOT of EOO
  • De houding of instemming van de andere echtgenoot
  • Een feitelijke scheiding reeds van toepassing is
  • Er ook voorlopige maatregelen voor de kinderen moeten worden voorzien
  • Er een persoonlijk onderhoudsgeld wordt gevorderd
  • Het huwelijksvermogen dient te worden vereffend en verdeeld bij de notaris

Bij echtscheidingen zal de advocaat dus vaak aan een ereloon per uur werken. Uiteraard maak je best op voorhand een duidelijke afspraak met de advocaat en vraag je voor zover mogelijk een inschatting te geven, gelet op de omstandigheden.

Tot slot is het belangrijk dat ook de kosten van de gerechtsdeurwaarder moeten betaald worden. Deze zitten niet in het ereloon van de advocaat inbegrepen. Vraag dus ook steeds hierover duidelijkheid aan de advocaat.

Verder lezen over: Hoeveel kost een advocaat?

 

Hoe lang duurt een echtscheiding?

De duurtijd van een echtscheiding is afhankelijk van verschillende factoren en de manier van echtscheiding die wordt verkozen.

Kiezen de echtgenoten voor een EOT of is er sprake van een EOO? De procedure is immers erg verschillend.

Wonen de echtgenoten op het moment van de aanvraag nog samen of is er al sprake van een feitelijke scheiding? In het tweede geval kan de rechtbank de echtscheiding immers sneller uitspreken.

Willen beide echtgenoten de scheiding of slecht één van de echtgenoten? Indien één van de partijen immers niet wil scheiden duurt de procedure een stuk langer.

Ook wanneer het huwelijksvermogen in een later stadium moet worden verdeeld bij de notaris zal de procedure niet meteen kunnen worden afgerond.

De advocaat zal tijdens de eerste consultatie hier een duidelijker beeld van kunnen geven.

 

Neem contact op

Bent u op zoek naar een advocaat echtscheiding die u op een professionele en deskundige manier kan bijstaan? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen wij u meer vertellen over onze werkwijze, expertise en tarieven.

 

Vertrouwelijkheid

Een echtscheiding is privé. De relatie met een advocaat is dan ook steeds gebaseerd op vertrouwelijkheid. De advocaat dient zich volgens de Codex Deontologie voor Advocaten van de Orde van Vlaamse Balies te gedragen en is daarbij gebonden door het beroepsgeheim. Uw advocaat kan zonder uw toestemming dus niet zomaar gegevens of informatie met derden gaan delen.

 

 

Op zoek naar een advocaat familierecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK