Kennisbank Familierecht Algemeen Echtscheiding onderlinge toestemming (EOT)

Echtscheiding onderlinge toestemming (EOT)

Echtscheiding onderlinge toestemming

Wanneer twee mensen besluiten om uit elkaar te gaan, kan dat een zware last zijn voor beide partijen. Een echtscheiding kan leiden tot veel stress, verdriet en onzekerheid. Het is daarom belangrijk om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onze specialisten kunnen u helpen om uw echtscheiding met onderlinge toestemming op de best mogelijke manier af te handelen.

 

Wat is een echtscheiding met onderlinge toestemming?

Een echtscheiding met onderlinge toestemming, ook wel een EOT genoemd, is een scheiding waarbij beide partijen akkoord gaan met de scheiding en de voorwaarden van de scheiding. Dit houdt in dat beide partijen samen tot een overeenkomst komen over de financiƫle, praktische en emotionele aspecten van de scheiding. Deze overeenkomst wordt opgesteld door een advocaat of notaris en wordt vervolgens ingediend bij de rechtbank.

Het voordeel van een EOT is dat het proces sneller en goedkoper is dan een echtscheiding via de rechtbank. Bovendien is er minder kans op conflicten en blijft de relatie tussen beide partijen vaak beter behouden.

 

Hoe verloopt het proces van een EOT?

Het proces van een EOT begint met het zoeken van een scheidingsbemiddelaar, zoals een advocaat of notaris. Een advocaat is in vele gevallen gespecialiseerd in regelingen omtrent de kinderen en is op de hoogte van de laatste rechtspraak en mogelijkheden. Een notaris kan dan weer inzichten geven over de regeling van het vastgoed en financieel vermogen, zoals bijvoorbeeld de overdracht van een gezinswoning. De scheidingsbemiddelaar zal de echtscheiding begeleiden en ervoor zorgen dat beide partijen tot een overeenkomst komen. Tijdens de bemiddelingsgesprekken worden alle aspecten van de scheiding besproken, zoals de verdeling van de bezittingen, de alimentatie, de zorgregeling voor de kinderen en de eventuele schulden.

Zodra er overeenstemming is bereikt, zal men de overeenkomst opstellen en laten ondertekenen door beide partijen. Vervolgens wordt de overeenkomst ingediend bij de rechtbank. Na goedkeuring van de rechtbank is de scheiding officieel.

 

Waarom kiezen voor scheidingsbemiddeling?

Scheidingsbemiddeling, zoals in het geval van een echtscheiding onderlinge toestemming, heeft vele voordelen ten opzichte van een traditionele echtscheiding (echtscheiding via onherstelbare ontwrichting, ook wel EOO genoemd) via de rechtbank. Allereerst is het proces sneller en goedkoper dan een traditionele scheiding. Bovendien blijft de relatie tussen beide partijen vaak beter behouden, omdat er minder kans is op conflicten.

Een ander voordeel van scheidingsbemiddeling is dat beide partijen meer invloed hebben op de uitkomst van de scheiding. Bij een traditionele scheiding beslist de rechter over de voorwaarden van de scheiding. Bij scheidingsbemiddeling bepalen beide partijen samen de voorwaarden van de scheiding en hebben zij dus meer controle over het proces.

Er dient te worden opgemerkt dat ook bij een traditionele echtscheiding (echtscheiding onherstelbare ontwrichting) ook nog ruimte bestaat voor bemiddeling, ofwel op rechtbank-niveau, ofwel tussen advocaten. Het verschil met een echtscheiding onderlinge toestemming is dat men dan al wel gestart is met een procedure bij de Familierechtbank.

 

Conclusie

Een echtscheiding met onderlinge toestemming is een snelle, goedkope en minder conflictueuze manier om uit elkaar te gaan. Door te kiezen voor scheidingsbemiddeling, begeleiden wij u door het proces en zorgen wij ervoor dat beide partijen tot een overeenkomst komen. Hierdoor behouden beide partijen vaak een betere relatie na de scheiding en hebben zij meer controle over het proces.

Wij begrijpen dat een echtscheiding een moeilijke periode is en daarom bieden wij professionele begeleiding en ondersteuning gedurende het hele proces. Onze ervaren scheidingsbemiddelaars zorgen voor een respectvolle en vlotte afhandeling van uw echtscheiding met onderlinge toestemming.

Wij raden u aan om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen wij uw situatie bespreken en u informeren over de mogelijkheden van scheidingsbemiddeling. Samen zullen we kijken naar wat de beste optie is voor uw situatie.

Contacteer ons vandaag nog en laat ons u helpen om uw echtscheiding op een respectvolle en vlotte manier af te handelen.

Op zoek naar een advocaat familierecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK