Kennisbank Algemeen Advocatuur Algemeen Advocaat crypto en Bitcoin

Advocaat crypto en Bitcoin

advocaat crypto & bitcoin

Bitcoin en Cryptomunten zijn al enige tijd in opmars. Hierdoor komen er ook nieuwe juridische vraagstukken naar boven. Hoe worden inkomsten uit crypto belast? Kan ik rechtsgeldig een lening afsluiten in crypto? Hoewel er nog vaak discussie voordoet over de antwoorden op deze vragen, kan een advocaat met kennis van crypto u hierbij begeleiden.

 

Wanneer een advocaat crypto of Bitcoin nodig?

Een advocaat met kennis van crypto kan helpen bij geschillen omtrent:

  • Belastingen op cryptovaluta
  • Overeenkomsten gesloten in cryptovaluta (lening, staking, …)
  • Fraude & oplichting bij crypto

 

Zijn inkomsten of meerwaarden uit crypto aan belasting onderworpen?

Het antwoord hierop is niet eenduidig. Immers hangt de belastbaarheid af van de omstandigheden waarop de meerwaarde werd gerealiseerd. Gaat het om meerwaarden die voortkomen uit een normaal beheer van het privévermogen? Gaat het om beroepsinkomsten? Zo zal de kwalificatie bij daytraders anders zijn dan bij HODL’ers. Ook over stakinginkomsten is het laatste nog niet gezegd.

Een advocaat met kennis van zaken zal aan de hand van de concrete omstandigheden advies kunnen formuleren over de belastbaarheid. Er word gekeken naar bestaande rulings, dan wel kan een nieuwe ruling worden aangevraagd bij de belastingsdienst FOD Financiën.

 

Burgerlijke overeenkomsten met crypto?

Ook in het burgerlijke recht worden steeds meer cryptomunten gebruikt. Een lening in Bitcoin of Ethereum, is die rechtsgeldig gesloten? Een auto die wordt aangekocht in bitcoin, kan dat?

In dit soort gevallen zal moeten worden gekeken naar aanknopingspunten in het gemene recht en zullen de vraagstukken steeds in concreto moeten worden opgelost.

 

Fraude & oplichting met cryptomunten

Jammer genoeg brengt de opmars van crypto ook wel wat fraude met zich mee. Frauduleuze beloftes van woekerwinsten, ponzi-schemes, pump-en-dumps of rugpulls, er zijn voldoende voorbeelden. Hier worden cryptovaluta bekeken met een strafrechtelijke bril op.  Is er sprake van een misdrijf? Waar kan je aangifte doen? Ook hier is het aangewezen een beroep te doen op een advocaat die kennis heeft van de verschillende aspecten.

Op zoek naar een advocaat algemeen advocatuur?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK