Kennisbank Algemeen Advocatuur Algemeen Alles wat u moet weten…

Alles wat u moet weten over rechtsbijstandverzekeringen

rechtsbijstand verzekering

We begrijpen dat u op zoek bent naar informatie over rechtsbijstand, en we willen u graag helpen met dit artikel. Rechtsbijstandverzekeringen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, omdat ze ons beschermen tegen juridische problemen en ons helpen onze rechten te beschermen.

 

Wat is rechtsbijstand?

Rechtsbijstand is een verzekering die de kosten van juridische procedures dekt. Het is bedoeld om mensen te helpen bij het verdedigen van hun rechten en bij het oplossen van juridische problemen. Rechtsbijstandverzekeringen kunnen verschillende soorten dekking bieden, afhankelijk van de aard van de problemen waarvoor u zich wilt verzekeren.

 

Waarom is rechtsbijstand belangrijk?

Rechtsbijstandverzekeringen zijn belangrijk omdat ze u kunnen helpen in een breed scala aan situaties. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Als u betrokken bent bij een auto-ongeluk en de andere bestuurder is schuldig, kan een rechtsbijstandverzekering u helpen om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft.
 • Als u een huurovereenkomst heeft en uw verhuurder u probeert uit te zetten, kan een rechtsbijstandverzekering u helpen om uw rechten als huurder te beschermen.
 • Als u betrokken raakt bij een geschil met uw werkgever, kan een rechtsbijstandverzekering u helpen bij het verkrijgen van juridische bijstand en het beschermen van uw rechten.

 

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering kan verschillende soorten dekking bieden, afhankelijk van de verzekeraar en het type polis dat u heeft. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten dekking:

 • Persoonlijke rechtsbijstand: Deze dekking biedt juridische bijstand voor persoonlijke problemen, zoals familiegeschillen, letselschadeclaims en geschillen met buren.
 • Verkeersrechtsbijstand: Deze dekking biedt juridische bijstand voor geschillen die voortvloeien uit auto-ongelukken, zoals schadeclaims en juridische procedures tegen de andere bestuurder.
 • Arbeidsrechtelijke rechtsbijstand: Deze dekking biedt juridische bijstand voor geschillen op de werkplek, zoals ontslagprocedures en geschillen over arbeidsvoorwaarden.
 • Fiscale rechtsbijstand: Deze dekking biedt juridische bijstand voor geschillen met de Belastingdienst, zoals belastinggeschillen en fiscale controles.

 

Hoe werkt een rechtsbijstandverzekering?

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afsluit, betaalt u een maandelijkse premie. Als u een geschil heeft waarvoor u juridische bijstand nodig heeft, kunt u contact opnemen met uw verzekeraar en zij zullen u in contact brengen met een advocaat of juridisch adviseur. Afhankelijk van het type geschil dat u heeft, kan uw verzekeraar u ook doorverwijzen naar andere deskundigen, zoals medische experts of onafhankelijke bemiddelaars. In België geldt het principe van vrije keuze van advocaat. U kan dus steeds zelf vrij de advocaat kiezen, waarbij de verzekeraar diens prestaties zal moeten vergoeden.

Het is belangrijk op te merken dat een rechtsbijstandverzekering niet alle juridische kosten dekt. Afhankelijk van de polisvoorwaarden, kunnen er beperkingen zijn aan de dekking en kan er een eigen risico of eigen bijdrage van toepassing zijn.

 

Waarom is de verzekering rechtsbijstand zo belangrijk?

Veel mensen denken dat ze geen rechtsbijstandverzekering nodig hebben, omdat ze niet verwachten dat ze ooit juridische problemen zullen hebben. Het is echter belangrijk om te onthouden dat juridische problemen op elk moment kunnen ontstaan en dat de kosten van juridische procedures zeer hoog kunnen zijn. Een rechtsbijstandverzekering kan u helpen bij het verkrijgen van de juridische bijstand die u nodig heeft zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoge kosten.

 

Hoe kies ik de juiste rechtsbijstandverzekering?

Het kiezen van de juiste rechtsbijstandverzekering kan een uitdaging zijn, omdat er veel verschillende verzekeraars en polissen zijn om uit te kiezen. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening kunt houden bij het kiezen van een rechtsbijstandverzekering:

 • Dekking: Zorg ervoor dat u een polis kiest die de dekking biedt die u nodig heeft, zoals persoonlijke rechtsbijstand of verkeersrechtsbijstand.
 • Kosten: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om ervoor te zorgen dat u een goede deal krijgt.
 • Beperkingen: Controleer de polisvoorwaarden zorgvuldig om ervoor te zorgen dat er geen beperkingen zijn die van invloed kunnen zijn op uw dekking.
 • Ervaring van de verzekeraar: Kies een verzekeraar met een goede reputatie en ervaring in het bieden van rechtsbijstand.

 

Conclusie

Een rechtsbijstandverzekering is een belangrijk onderdeel van uw financiële planning, omdat het u kan helpen bij het verkrijgen van juridische bijstand en het beschermen van uw rechten. Het is belangrijk om de juiste verzekering te kiezen die past bij uw specifieke behoeften en om de polisvoorwaarden zorgvuldig te controleren voordat u een beslissing neemt. Hopelijk heeft dit artikel u geholpen bij het begrijpen van de basisprincipes van rechtsbijstandverzekeringen en hoe ze u kunnen helpen bij het beschermen van uw rechten.

Op zoek naar een advocaat algemeen advocatuur?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK