Kennisbank Familierecht Algemeen Wie betaalt de gerechtskosten bij…

Wie betaalt de gerechtskosten bij een echtscheiding?

gerechtskosten echtscheiding

Wanneer een huwelijk eindigt in een echtscheiding, komt er veel bij kijken. Er moeten afspraken gemaakt worden over de verdeling van de bezittingen en schulden, het ouderschap en de alimentatie. Een ander belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de gerechtskosten. In dit artikel bespreken we wie deze kosten dient te betalen.

 

Advocatenkosten

Bij een echtscheiding is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je bijstaan in het proces en ervoor zorgen dat alles op de juiste manier verloopt. Ook de kosten van een advocaat vallen onder de gerechtskosten.

Hoewel in rechtszaken in principe de overwegend verliezende partij een rechtsplegingsvergoeding is verschuldigd aan de overwegend in het gelijkgestelde partij, ligt dat in het familierecht anders. Behoudens in bepaalde omstandigheden zal de Familierechter de rechtsplegingsvergoeding dus omslagen, en betaalt elke partij zijn of haar eigen advocaatkosten.

Het kan echter voorkomen dat één van de partijen niet in staat is om deze kosten te betalen, hiervoor kan dan een een beroep worden gedaan op kosteloze bijstand via het prodeo systeem.

 

Kosten van de Rechtbank

Naast de advocatenkosten zijn er ook de kosten van de Rechtbank zelf. Dit zijn de rolrechten.

Ook deze procedurele kosten worden in principe verdeeld over beide partijen. Dit houdt in dat elke partij de helft van deze kosten dient te betalen. De Rechter zal beide partijen tot de helft van die kosten verdelen in het vonnis, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

 

Gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder wordt in sommige gevallen ingeschakeld bij een echtscheiding. Bijvoorbeeld wanneer er een dagvaarding of vonnis moet worden betekend of wanneer er beslag moet worden gelegd.

In dit geval geldt ook dat beide partijen deze kosten dienen te betalen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Wel zal één van de partijen deze kosten vaak moeten voorschieten. Bijvoorbeeld om de rechtszaak te starten als de andere partij niet wil meewerken. Achteraf kan men dan de helft van de kosten verhalen.

 

Conclusie

Bij een echtscheiding komen er veel kosten kijken, waaronder advocaten- en gerechtskosten. Deze kosten worden in het familierecht in principe verdeeld te worden over beide partijen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat er in sommige gevallen wel afspraken gemaakt kunnen worden over de verdeling van deze kosten. Zo kan er bijvoorbeeld afgesproken worden dat één van de partijen verantwoordelijk is voor de kosten van de advocaat van de andere partij.

Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren over de kosten die bij een echtscheiding komen kijken. Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

Op zoek naar een advocaat familierecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK