Kennisbank Strafrecht Slachtoffer Hoe werken fraudeurs bij boiler…

Hoe werken fraudeurs bij boiler room-fraude? 

boiler room fraude

Boiler room-fraude is een oplichtingspraktijk waarbij criminelen telefonisch contact opnemen met potentiële slachtoffers om ze te overtuigen te investeren in allerhande Cryptomunten, waardeloze of zelfs niet-bestaande aandelen. Boiler room-fraudeurs zijn bekend om hun doortrapte methoden en manipulatieve technieken. In dit artikel bespreken we hoe oplichters bij boiler room-fraude te werk gaan en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze vorm van oplichting.

 

Hoe werkt boiler room-fraude?

Boiler room-fraudeurs nemen contact op met potentiële slachtoffers via de telefoon, e-mail of sociale media. Ze doen zich voor als professionele beleggers en bieden hen de kans om te investeren in bepaalde Cryptomunten of een veelbelovend bedrijf dat op het punt staat om naar de beurs te gaan. De fraudeurs proberen het vertrouwen van de potentiële slachtoffers te winnen door hen te vertellen dat de munten of het bedrijf in kwestie veel potentieel heeft en dat de aandelen snel in waarde zullen stijgen.

De oplichters spelen ook in op de hebzucht van de slachtoffers door te suggereren dat ze enorme winsten kunnen maken als ze snel handelen. Ze creëren een gevoel van urgentie door te zeggen dat het aanbod maar beperkt beschikbaar is en dat de investeerders snel moeten handelen om hun kans niet te missen.

De fraudeurs zorgen er ook voor dat het lijkt alsof ze betrouwbaar zijn door een mooie website op te zetten, een korte periode kleine bedragen terug te betalen of valse informatie te verstrekken over het bedrijf waarin de investering wordt gedaan. Ze gebruiken namen van bekende bedrijven om vertrouwen te wekken en verstrekken vervalste documenten of valse websites om de indruk te wekken dat het bedrijf echt bestaat en succesvol is.

Bij boiler room-fraude is het tot slot vaak voorkomend dat oplichters hun slachtoffers niet alleen overtuigen om te investeren in waardeloze beleggingsproducten, maar ook om extra sommen te verzoeken om vermeende winsten vrij te krijgen of wanneer slachtoffers hun geld terug willen. Dit is natuurlijk een extra manier voor de oplichters om geld te verdienen, terwijl ze in werkelijkheid nooit van plan waren om de sommen terug uit te keren.

 

Hoe bescherm je jezelf tegen boiler room-fraude?

Om jezelf te beschermen tegen boiler room-fraude, moet je waakzaam zijn en enkele belangrijke stappen nemen:

  1. Controleer de identiteit van de persoon die contact met je opneemt: vraag naar hun naam, telefoonnummer en bedrijfsnaam. Controleer deze informatie vervolgens online om te zien of deze overeenkomt met wat de fraudeur je heeft verteld.
  2. Wees op je hoede voor druk: als een fraudeur je onder druk zet om snel te handelen, is dit een rode vlag. Investeringen moeten zorgvuldig worden overwogen en niet worden gedaan onder druk.
  3. Wees sceptisch over aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn: als een beleggingsaanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Geloof niet alles wat de fraudeur je vertelt en doe je eigen onderzoek voordat je een investeringsbeslissing neemt.
  4. Controleer de achtergrond van het bedrijf: voordat je investeert in een bedrijf, moet je de achtergrond en reputatie van het bedrijf controleren. Controleer het handelsregister en kijk of het bedrijf geregistreerd is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  5. Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie: geef nooit persoonlijke informatie, zoals je bankgegevens of burgerservicenummer, aan iemand die je niet vertrouwt.

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf beschermen tegen boiler room-fraude en voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting.

 

Recovery-room fraude

Een andere vorm van oplichting die nauw verwant is aan boiler room-fraude is recovery room-fraude. Bij deze vorm van fraude nemen oplichters contact op met slachtoffers van eerdere (Boiler-room) oplichting en bieden ze aan om hen te helpen hun verloren geld terug te krijgen. Vaak vragen ze echter om een vergoeding voor hun diensten, die ze dan innen zonder ooit daadwerkelijk iets te doen om het geld van het slachtoffer terug te krijgen.

Om jezelf te beschermen tegen recovery room-fraude, is het belangrijk om te onthouden dat legitieme bedrijven die helpen bij het terugvorderen van verloren geld geen voorafgaande betalingen vragen en geen beloften doen over het herstellen van verloren geld. Wees dus sceptisch over aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en controleer de achtergrond van het bedrijf voordat je geld investeert of betaalt voor een dienst.

Door jezelf te beschermen tegen zowel boiler room-fraude als recovery room-fraude, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting en je financiële middelen veiligstellen.

 

Een advocaat bij boiler-room fraude?

Als je het slachtoffer bent geworden van boiler room-fraude of recovery room-fraude, is het raadzaam om zo snel mogelijk een advocaat te raadplegen. Een advocaat kan je helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het indienen van klachten bij de juiste instanties, en kan je ook adviseren over verdere stappen die je kunt nemen om je verliezen te minimaliseren.

Maar het is niet alleen verstandig om een advocaat in te schakelen na de fraude. Het kan ook raadzaam zijn om voorafgaand aan een mogelijke investering een advocaat te raadplegen om alle papieren en afspraken te controleren. Een advocaat kan je helpen om eventuele valkuilen en risico’s te identificeren en je advies geven over hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen mogelijke fraude.

 

Conclusie

Boiler room-fraude is een geavanceerde vorm van oplichting waarbij fraudeurs gebruik maken van geavanceerde manipulatietechnieken om investeerders te misleiden. Door waakzaam te zijn en jezelf te beschermen tegen deze oplichtingspraktijken, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van fraude.

Als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van boiler room-fraude, neem dan contact op met de politie om aangifte te doen en verdere stappen te ondernemen. Een advocaat kan van onschatbare waarde zijn bij het voorkomen en bestrijden van fraude. Het is daarom altijd verstandig om, zowel op voorhand als bijstand na de fraude, een advocaat te raadplegen om jezelf te beschermen en je rechten te waarborgen.

Blijf waakzaam en wees op je hoede voor verdachte beleggingsaanbiedingen.

 

Op zoek naar een advocaat strafrecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK