Kennisbank Strafrecht Slachtoffer Hoe leg ik klacht neer…

Hoe leg ik klacht neer bij de Politie?

Klacht bij de Politie?

Een eerste manier om een strafrechtelijk onderzoek op te starten, of zich aan te sluiten bij een lopend onderzoek, is door klacht neer te leggen bij de politie. De zogenaamde ‘klachtmisdrijven’ die enkel op basis van een klacht door het slachtoffer konden bestaan, zijn verleden tijd. De Procureur des Konings kan elk mogelijk misdrijf onderzoeken en vervolgen, zelfs wanneer er geen klacht zou ingesteld zijn.

Teneinde de politiediensten en de Procureur in kennis te stellen van bepaalde feiten, is het echter raadzaam om een klacht neer te leggen bij de politiediensten. De klacht zal dan in een officieel PV geakteerd worden en zal zodoende meegenomen kunnen worden in het onderzoek.

Het is raadzaam zich tevens op te geven als benadeelde in deze klacht, zodat u verder op de hoogte gehouden wordt van de gevolgen van het onderzoek. Dit kan uitmonden in een sepot of in een gerechtelijke vervolging.

Tevens kunnen alle bewijzen waarover u beschikt gevoegd worden aan het PV. Denk bijvoorbeeld aan medische attesten waaruit bepaalde verwondingen blijken. Er kan ook gevraagd worden dat bepaalde opsporingshandelingen worden verricht of bepaalde verhoren worden afgenomen. De Procureur des Konings zal de opportuniteit hiervan afwegen en eventueel ingaan op deze verzoeken.

Op zoek naar een advocaat strafrecht?

Tijdens een eerste consultatie wordt uw probleem besproken, waarbij onze advocaten het juridische kader schetsen en de mogelijke oplossingen overlopen.

MAAK EEN AFSPRAAK